Despre nebunia cu ANAF

Am tot auzit pe la TV zilele acestea tot felul de aberatii de genul: baruri inchise pentru 1 leu si 50 de bani gasiti in plus sau in minus de inspectorii ANAF in incasari. Vreau sa spun ca exista cateva motive pentru care se intampla ceea ce se intampla: in primul rand, nu ai cum sa dezveti inspctorul Garzii Financiare de spaga. Nebunia cu ANAF -ul asta nu e de ieri de azi pe pamant si faptul ca azi inchide baruri si restaurante pentru cativa lei nejustificabili nu trebuie sa fie nimic iesit din comun. Eu sunt de parere totusi ca o parte din aceste abuzuri legale insa care sfideaza ridicolul sunt niste polite platite.

Spaga in Romania este ceva cat se poate de normal si de firesc. La fel si abuzul, si prostia. Cele trei sunt caracteristici dominante ale personalitatii colective romanesti si nu pot fii lecuite cu una cu doua. Pe alta parte, inspectorii ANAF care au inchis unitati comerciale pentru sume ridicole nu s-au gandit cati bani va pierde statul in urma acestor decizii? Impozite, taxe, TVA si asa mai departe adunate 30 de zile …

Faptul ca statul incepe sa puna sula in coastele celor necinstiti, este un lucru bun. Insa nu trebuie sa uitam ca nu de prea mult bine micii intreprinzatori fenteaza legea si fac evaziune fiscala. Ganditi-va in primul rand la salarii. Ca sa dai un salariu minim pe economie unui angajat, trebuie sa dai 500 de lei la stat si 700 de lei la angajat, discutam de cifre nete. Atunci cand statul iti pune taxe peste taxe, ca asa stie statul roman sa dea inainte, taind si impozitand, ori renunti la a mai avea o firma in Romania ori faci evaziune.

Nu vreau sa sar in apararea evazionistilor, ci in a celor care au fost inchisi pe nedrept zilele astea. E ridicol sa inchizi un local pentru cativa lei desi are taxele platitie la zi. E ridicol sa fii platit din banii celor care muncesc cinstit si greu in aceasta tara, apoi sa le oferi sansa de a muri de foame timp de 30 de zile.

One Response

  1. Nautilus April 7, 2015

Leave a Reply