Alege sa fii altfel

Atunci cand esti copil, nu ai puterea de a distinge binele de rau, desi daca stau sa ma gandesc putin, asta tine de cei 7 ani de-acasa. Copiii din ziua de azi ar trebui sa fie capabili sa faca aceasta diferenta, insa din moment ce ajunsi la 18 ani acestia pica bacul in proportie de 70%, e clar ca ceva undeva nu functioneaza. Se pare ca tanara generatie nu constientizeaza faptul ca examenul de bacalaureat este crucial in vietile lor atata timp cat doresc sa isi cladeasca un viitor prin munca cinstita si prin propriile forte.

Exista acea categorie de adolescenti care viseaza sa fuga in Vest odata cu terminarea liceului si sa se pricopseasca prin furaciuni sau prin munca necalificata. Vise desarte dovedite dupa doar cateva luni de strainatte. Ingamfati si plini de ei, sunt expulzati in tara de origine la pachet cu tiganii. Ma refer aici la cei prinsi la furat, interzicandu-li-se pe viitor sa mai calce in tara respectiva. Cred ca cu totii cunoastem cazuri de-astea. Cei care se duc la munca in strainatate dupa ce termina liceul, afla cu stupoare ca in strainatate se plateste la ora, nu la kilogram de seminte sparte la scara blocului. Cu alte cuvinte trebuie sa iti rupi carca pentru 1000 de euro pe luna, lucru pe care tinerii nu il prea agreaza in ziua de azi, cica munca e pentru tractoare.

Intrebarea este cum poti sa fii altfel din moment ce trendul dicteaza mentalitatea colectiva? Ce poti sa faci sa fii printre cei 30% care promoveaza examenul de bacalaureat si doresc sa ajunga cineva prin propriile forte? Raspunsul e simplu: trebuie sa ai noroc si sa fii o persoana constienta. Parintii sunt cei care poarta vina pentru 30% promovabilitate la bac. Statul le-a oferit invatamant gratuit, prost conceput bineinteles, invechit si depasit, dar le-a oferit… Copiii proveniti din familii cu parinti de 2 lei au pus la cur tot ce inseamna invatamant si astfel s-a ajuns in situatia de fata.

Pai de ce sa invete copilul cand parintii au avere? Ce motivatie sa mai aiba el cand le are pe toate la cur? E logic ca se lasa pe tanjeala. Ce motivatie sa mai aibe copiii sa ia bacul daca dupa ce termina vor fi platiti cu 700 de lei pe luna? Sau de ce sa il mai ia cand sunt atat de increzuti si ingamfati incat se inchina la sfanta manea mai des decat la Dumnezeu? Tinerii constata ca “au valoare” si au impresia ca pot sa faca bani cu sacii precum tiganii de Guta, Putza, Maimutza si asa mai departe.

Sa fii altfel inseamna sa ai personalitate diferita de cea a majoritatii, inseamna sa iti placa o muzica diferita de a majoritatii si sa te imbraci cu totul altfel fata de prietenii tai. Din cauza mentalitatii, in Romania se descurajeaza personalitatea, pentru ca de obicei, intr-o colectivitate, oamenii imbracati altfel sunt marginalizati si ridiculizati, la fel si cei care asculta alt gen de muzica, la fel si cei care invata. Pai nu am intalnit noi cazuri de elevi batuti in calsa de niste badarani doar pentru ca au indraznit sa vina la ora cand intreaga clasa voia sa chiuleasca? Romania nu mai e de mult tara celor cu personalitate.

Ca sa ai personalitate in ziua de azi, ca sa fii altfel, trebuie in primul rand sa ai curaj, sa fii convins ca vei reusi sa treci peste rautati si peste prejudecatile altora. In tara in care haina face omul, ai nevoie de curaj ca sa iesi in fata si sa iti impui punctul de vedere, chiar daca ceilalti te vor judeca inainte sa apuci sa rostesti primul cuvant. Ca sa ai personalitate in ziua de azi trebuie sa ai o educatie si aici intervine o mica problema. Copiii ai caror parinti o tin din chef in manea si din manea in chef, ai caror parinti au furat de-au rupt din ‘96 pana in prezent, capata acea personalitate imbuibata si ingamfata. Ei sunt cei care incep sa inspire frica in jur daca indraznesti sa fii altfel decat sunt ei. Deci, educatia este un impediment in calea personalitatii capabila sa formeze individul pro carte, pro viitor si pro inteligenta.

Inafara de personalitate si curaj, ca sa fii altfel trebuie sa accepti faptul ca vei fi singur si marginalizat. Daca e sa socotim dupa procente, cei prosti si delasatori sunt in proportie de 70% intr-un liceu, restul de copii buni, cu inteligenta si personalitate sunt 30% doar. Ei reusesc sa ia bacul. Asadar, vei avea doar 30% sanse sa fii popular sau sa ai prieteni multi, fata de 70% sanse cat au cei cenusii la minte si la suflet. Sunt atat de revoltat impotriva celor care nu sunt in stare sa promoveze examenul de bacalaureat, incat doresc sa ii separ cu orice chip de cei cu personalitate sau de cei cu capul pe umeri. Mi se pare inadmisibil sa mergi 12 ani la scoala si sa pici examenul vietii tale. E inadmisibil sa existe atata nepasare si prostie.

Poti alege sa fii altfel doar daca constientizezi ce inseamna sa fii altfel si daca esti pregatit sa faci acest pas. Ma uit in jur si vad o majoritate colosala formata din prosti carora totusi le merge destul de bine. Au reusit in viata din cauza conjuncturii si a capacitatii lor de a face rau la un moment dat. Daca esti capabil sa fii un om bun, sa respecti pe cei din jur, cu siguranta poti alege sa fii altfel si sa faci parte din oamenii seriosi ai acestei tari, cu personalitate si idei bune.

Cred ca toata lumea a observat faptul ca tinerii din ziua de azi nu sunt in stare sa vorbeasca, sa isi exprime un punct de vedere, sa compuna o fraza corecta din punct de vedere lingvistic. Ei bine, si ei au ales sa fie altfel. Au ales sa fie niste prosti de bubuie si e alegerea lor. Va veni si vremea cand vor avea nevoie de cuvinte si or sa constate ca nu le au la ei…

Cele bune…

Leave a Reply