Home Diverse Taina Botezului

Taina Botezului

194
0

Botezul in Romania este ceva atat de uzual, incat nici nu se pune problema ca cineva sa nu il faca. Suntem o tara ortodoxa in care aceasta taina este sfanta. Copiii se boteaza la putin timp dupa nastere pentru a fi protejati pentru viata ce urmeaza sa o ia in piept cativa ani mai tarziu. E vorba despre obiceiuri si traditii deja. Credinta in Dumnezeu a inceput sa devina ceva destul de abstract, pe masura ce inaintam ca si civilizatie. Intr-un fel e ceva normal, nu toti mai pot sa creada niste povesti conform carora niste lucruri s-au intamplat in urma cu peste 2000 de ani. Credinta trebuie sa fie in suflet si sa fie de neclintit.

Ce se intampla in bisericile din Romania, este o poveste aparte. Credinta a capatat alte forme, precum superstitia si nevoia. Pai cati dintre noi nu cunoastem macar o ruda ce se duce la biserica “sa ii mearga bine”. Deia, asteapta acest mers bine in schimbul mersului la biserica. Asteapta rasplata daca putem spune asa. Ca si cum relatia dintre Dumnezeu si credincios s-ar baza pe reciprocitatea intoarecerii serviciului. Parca am juca tenis, iar mingea este intotdeauna returnata celui care serveste. Oare asa sa fie? Oare asa ar trebui sa fie credinta in ziua de azi?

Din cate stiu eu, credinta trebuie sa o ai in suflet si la biserica nu trebuie sa mergi asteptand ceva in schimb. Vedem si la televizor fel de fel de oameni ciudati care se duc la moaste si isi freaca portofelele si biletele la loto de acele racle. E penibil. Nici nu vreau sa imi imaginez cine se aduna in biserica atunci cand se oficiaza un botez. Un cadru atat de sfant, cristenlita, preotul, marturii botez, lumanari iar peste toate acestea, o multime de… superstitiosi. Taina botezului este fundamentata pe o traditie veche de 2000 de ani si e pacat ca incepe sa se dilueze esenta ei. Se dilueaza prin oamenii care incep incet dar sigur sa uite ce inseamna sa crezi cu adevarat intr-un Dumnezeu al tau si numai al tau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here