Piata muncii din Romania

In primul rand, nu stiu daca titlul este cel corect, pentru ca Romania nu mai are de mult o piata a muncii. Exista doar cateva oferte si de sute de ori mai multa cerere. Somajul atinge cote maxime in judete precum Mehedinti si Caras-Severin. Cei aflati in aceste judete sunt nevoiti sa migreze, sa isi caute locuri de munca in Bacau, Constanta, Bucuresti sau Timisoara. Cu alte cuvinte in orasele mari ale tarii putermic industrializate.

Ma uit la orasul Severin in care locuiesc de 25 de ani. Nimic nu s-a schimbat in bine. Am auzit ca in toata tara e la fel. Binele intarzie sa apara si in aer pluteste nesiguranta. S-au dus zilele cand eram siguri de ce va fi peste o zi, o luna, un an. Democratia a reusit sa aduca libertate, dar cu ce pret? Am pierdut siguranta zilei de maine si bunul simt.

Cei care sunt in cautarea unui job, pot sa dea click aici si vor fi la curent cu ultimele locuri de munca din tara. Traim vremuri dificile si din fericire internetul reuseste sa ne mai salveze din cand in cand. Daca e sa asteptam dupa Agentiile Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, ramanem someri. Stim cu totii cum se misca institutiile statului atunci cand vine vorba sa te ajute cu ceva, fie si cu un loc de munca. Nici nu vreau sa imi aduc aminte vremurile cand le bateam pe la usi in cautarea unui job. Pot sa va spun ca am ramas cu drumurile si atat. Bineinteles ca nu m-a ajutat nimeni cu nimic, doar mi-au propus sa ma inscriu la niste cursuri de recalificare. Zugravi, bucatari si asa mai departe, meserii care oricum nu se cauta in acest oras. Ei se cam invart intr-un cerc vicios si vad ca nimeni nu ia masuri.

 

hipo

 

 

Leave a Reply