Brandul la romani

Cel mai important lucru atunci cand pornim o afacere il reprezinta brandul. Cand cineva cumpara de la tine un obiect sau un serviciu trebuie sa retina cat mai usor numele, trebuie sa ii ramana intiparit logo-ul firmei tale si imaginea ta va deveni cu atat mai populara cu cat oamenii care iti construiesc brandul reusesc sa gandeasca outside the box. Pur si simplu lumea e satula de banalitati, de nume simple, de logo-uri facute in graba si fara pic de creativitate.

Am lucrat in domeniul publicitatii timp de aproape 2 ani de zile. Un an am lucrat ca angajat al unei firme de productie publicitara si un an am continuat singur ca freelancer. Ma descurcam destul de bine cu Corel Draw si creativitatea ma ajuta putin din cand in cand. Oricum, in orice domeniu ai lucra zicala precum careia rezultatul final e 99% munca si 1% inspiratie se adevereste.

Stiu ce inseamna sa creezi un brand, pornind de la logo, filme de prezentare, carti de vizita, pliante, mape de prezentare si asa mai departe. Mi se pare cel mai dificil domeniu din cate am lucrat pana acum. In general lucrul cu oamenii e destul de dificil si nu se compara cu nici o alta munca. Mie imi era foarte greu de exemplu sa conving un client sa nu foloseasca culoarea Xin compozitia unui logo sau a altor materiale pentru ca s-ar vedea mult mai urat de cat daca ar fi folosit culoarea Y. Oamenii intra pe usa cu ideile gata concepute si e destul de greu sa ii convingi ca ceea ce vor ei va duce la un esec. Cel putin asa sunt romanii, extrem de incapatanati, increzuti, au impresia ca se pricep la de toate dar de fapt habar nu au despre ce vorbesc. Am lucrat apoi ca freelancer si am avut ocazia sa am clienti din strainatate si desi nu erau langa mine sa contriobuim activ asupra rezultatului final, reusam sa ne intelegem de minune pe Skype sau pe e-mail. Diferenta de mentalitate e uriasa si capacitatea de intelegere e direct proportionala cu nivelul de intelegere al fiecaruia.

Leave a Reply